Schwarzes Brett – Alles over Duits in Utrecht

Informativ & relevant

Van studie naar baan: alumna Marit Molenaar

Marit Molenaar, alumna Duitse taal en cultuur (UU), kijkt terug:

Studietijd
In september 2008 begon ik aan de bachelor Duitse taal en cultuur, in februari 2015 studeerde ik af als eerstegraads docent Duits. In die jaren heb ik ontzettend veel geleerd en gedaan.  Het meest interessant aan mijn studie vond ik de avondcursus Deutsche Romantik. Ik leerde de werken van Ludwig Tieck kennen en hieruit kwam mijn bachelorscriptie over zijn werk Franz Sternbalds Wanderungen voort, een onderzoek waar ik nog steeds trots op ben. Tijdens mijn half jaar in Berlijn is mijn taalvaardigheid ontzettend verbeterd. En aan mijn masterstage op twee verschillende scholen heb ik in mijn persoonlijke ontwikkeling veel gehad.

Overgang naar werk
Tijdens mijn studie werkte ik bij een kleine start-up, die zich had gespecialiseerd in het transcriberen van gesproken tekst. De start-up is een succes geworden en is nu een van de grote marktleiders in Duitsland. Vlak na mijn afstuderen kon ik bij uitgeverij Malmberg aan de slag als projectmedewerker en auteur (voor toetsen, handleidingen, theorie noem maar op) en daar werk ik nog steeds. Ik kwam daar terecht via mijn docent vakdidactiek Doris Abitzsch (heel erg bedankt!). Het werk bij de uitgeverij vul ik aan met het werken bij verschillende opdrachtgevers, het geven van examentrainingen en ik ben dit jaar voor mijzelf begonnen met Examentraining Duits.

De gouden tip
Een gouden tip voor als je Duits studeert: Zoek goed uit wat voor soort baan bij je past en of je Duits daarin kunt combineren. De Duitse taal en cultuur alleen is geen baan, het zit altijd aan iets anders vast. Daarnaast: wees assertief en zorg dat je opvalt op een positieve manier, probeer van alles wat uit en dan kom je wel op de juiste plek terecht.”