Schwarzes Brett – Alles over Duits in Utrecht

Geplant & angekündigt

Maken of breken. 500 jaar Reformatie

Het is vijfhonderd jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen publiceerde over misstanden in de rooms-katholieke kerk. Hiermee ontketende hij een revolutie in het religieuze denken binnen Europa. Luther was niet de enige en ook niet de eerste die kritisch was: grote denkers als Jan Hus, Huldrych Zwingli, Johannes Calvijn en Desiderius Erasmus stelden eveneens hun ideeën op schrift. Zij hebben met hun pamfletten, geschriften en boeken geschiedenis geschreven.

Over de mannen achter de Reformatie én over hun antagonist Erasmus gaat deze middag. Waar waren deze denkers op uit? Waarom waren zij kritisch over de katholieke kerk en de paus? Wat waren de gevolgen van hun ideeën voor de samenleving van toen? En hoe beïnvloeden ze de geloofsbeleving van nu?

Wilt u meer weten over deze critici van de heersende kerk in de zestiende eeuw? Tijdens de studiemiddag Maken of breken. 500 jaar Reformatie belichten vijf deskundigen deze reformatoren, onder leiding van programmamaker Annemiek Schrijver. Originele werken van deze denkers zijn tijdens de studiemiddag te zien.