Schwarzes Brett – Alles over Duits in Utrecht

Auf & davon

Dozentin unterwegs

Gemeinsam mit em. Prof. Dr. Ton Naaijkens nimmt Dr. Barbara Mariacher am 25.11. an der Veranstaltung “Thomas Bernhard in Nederland” teil:

Waarom blijft Thomas Bernhard actueel? Wat fascineert ons aan zijn teksten? Dit jaar is het 90 jaar geleden dat Thomas Bernhard in Heerlen werd geboren. Ook in 2021 hebben de teksten van deze strijdbare Oostenrijkse schrijver niets aan actualiteit verloren. En nog steeds zijn lezers, vertalers, uitgevers en theatermakers in de ban van de romans en theaterstukken van Bernhard. Hierover praten twee germanisten van de Universiteit Utrecht, Barbara Mariacher en Ton Naaijkens, met de vertalers Ria van Hengel en Chris Bakker en de uitgevers Marc Vleugels (uitgeverij Vleugels), Willem Desmense (uitgeverij IJzer) en de verzamelaar Peter van Bergen.
Bernhards teksten zijn vol muziek. Zijn grote muzikaliteit is in al zijn teksten te zien, zij getuigen van een bijzondere ritmiek en veel van zijn protagonisten zijn musici. Hoe horen wij nu de muziek in Bernhards teksten? De Oostenrijkse celliste Katharina Gross heeft zich in het werk van Thomas Bernhard verdiept en dit omgetoverd tot een bijzondere muzikale belevenis.
Dit evenement vindt plaats in de Oostenrijkse Residentie, Koninginnegracht 31 te Den Haag, om 19:00 uur.
Er zal maar een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten. Aanmeldingen z.s.m. via daria.bouwman@bmeia.gv.at
Voor toegang geldt de 2G-regel. Er is ook de mogelijkheid om de avond via een livestream te volgen op Facebook of via Teams.

.